Roślinne miksowanie
11 lutego 2009, 10:17Sprzęty kuchenne nie muszą być tylko i wyłącznie użyteczne. Biorąc pod uwagę, że i tak w przypadku niektórych osób stoją na blatach, spełniając głównie rolę ozdoby, można spróbować połączyć przyjemne z pożytecznym. Tak też postąpił pochodzący z Korei projektant Sang Jang Lee, który jako wzór miksującego ostrza blendera wykorzystał kiełkującą roślinę.
Zabawki inaczej
6 października 2009, 08:51Doing It For The Kids to wystawa zorganizowana przez londyńską grupę artystyczno-projektową [re]design. Pomysłodawcy przedsięwzięcia chcieli zilustrować rodzaje zabawy, jej rolę w rozwoju dziecka i kształtowaniu jego wartości, a także wpływ zabawek na środowisko. Wśród wielu różnych ekopomysłów z całego świata znalazł się m.in. miś z łożyska Alexa Greena.
Badanie ran zadanych przez roboty
10 maja 2010, 11:44Trzej badacze z Instytutu Robotyki i Mechanotroniki Niemieckiej Agencji Kosmicznej DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) wykazali, że trzeba będzie zachować ostrożność, przebywając w przyszłości w pobliżu robotów pomagających ludziom w domu. Podczas testów udowodniono bowiem, że niektóre zadane przez nie przypadkowo rany są śmiertelne.
Problemy pamięciowe starej pszczoły
20 października 2010, 10:05Z wiekiem pogarsza się pamięć nie tylko ludzi i innych ssaków, ale i pszczół. Naukowcy doszli do takiego wniosku, badając wpływ starzenia na zdolność do odnajdowania drogi do ula (PLoS ONE).
To nie najstarsze sanktuarium, ale chaty komunalne
7 października 2011, 12:30Stanowisko archeologiczne Göbekli Tepe w południowo-wschodniej Turcji było uznawane za pozostałości prehistorycznego sanktuarium. Ted Banning z Uniwersytetu w Toronto uważa jednak, że wcale nie mamy do czynienia z pierwszą świątynią na świecie, ale z domami, w których mieszkali zwykli ludzie (Current Anthropology).
Przytniesz tu, przybędzie tam
1 czerwca 2012, 11:21Ograniczając dostępność produktów "śmieciowych", zmniejsza się liczbę kilodżuli pochodzących z tego typu pokarmów, ale nie ogólną energetyczność diety. Spadek różnorodności pomagał ograniczyć spożycie produktów z konkretnej grupy, ale wydaje się, że w innych obszarach diety zachodziła [wtedy] kompensacja - podkreśla prof. Hollie Raynor z University of Tennessee.
Nauka dla wszystkich
26 lutego 2013, 19:27Biały Dom chce, by publikacje naukowe dotyczące badań finansowanych z budżetu państwa, były bezpłatnie dostępne dla wszystkich zainteresowanych. Przed kilkoma dniami John Holden, dyrektor Biura ds. Polityki Naukowej i Technologicznej (OSTP) Białego Domu, opublikował notkę skierowaną do agend rządowych
Buty prawie jak żywa istota
17 grudnia 2013, 07:50Shamees Aden z Londynu stworzyła prototyp butów do biegania, które drukuje się na drukarce 3D z syntetycznego materiału parabiologicznego. By się zregenerowały, wystarczy je włożyć na noc do specjalnego płynu. Wg projektantki, takie "quasi-żyjące" obuwie może się stać rzeczywistością do 2050 r.
Atak na inteligentne telewizory
9 czerwca 2014, 16:10Eksperci ostrzegają, że tzw. „inteligentne” telewizory są podatne na ataki hakerskie. Mogą one zostać przeprowadzone za pomocą technologii, która jest wykorzystywana do dostarczania spersonalizowanych reklam
Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie
1 lipca 2015, 11:27Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.